/
429 Views0

FUNKCIJA KALCIJA
Kalcij je primarni sastojak svih stanica (stanične stijenke i membrane). Ograničenja u dostupnosti kalcija negativno će djelovati na diobu stanica, oslabiti strukturnu stabilnost i propusnost staničnih membrana. Povećavanje razine kalcija u plodovima potiče duži vijek skladištenja i otpornost na niz fiziološki uvjeti propadanja plodova.

 

NEDOSTATAK KALCIJA

Stariji, ali veći listovi, iznad onih najnižih će pokazati prve simptome. Pojavljuju se žuto/smeđe mrlje, koje su često obrubljene oštrim smeđim rubom. Pored toga, rast je zakočen, a u ozbiljnim slučajevima vrhovi su znatno manji od normalnih i ne razvijaju se. Kod duljeg deficita Ca dolazi do nekroze mlađeg lišća od vrhova i rubova (tamna boja lisnih žila);lišće se uvija, biljke se poliježu zbog slabljenja staničnih stijenki, pojačana je aktivnost enzima pektinaze što uzrokuje autolizu staničnih stijenki parenhima (jabuka, rajčica) a to rezultira pojavom gorkih pjega (bitter pit) i plutastih tvorevina. Također u nedostatku kalcija smanjena je i klijavost polena.

Gorke pjege (Bitter pit)

Gorke pjege na rajčici
Nedostatak kalcija na listovima jagode