CUPRA je fungicid za suzbijanje biljnih bolesti u vinogradarstvu, voćarstvu,
povrćarstvu i u proizvodnji ukrasnog bilja.
Formulacija: koncentrat za suspenziju (SC)
Naziv i koncentracija aktivne tvari: bakarni oksiklorid, 520 g/L (30,83 w/w)
Sredstvo CUPRA je fungicid s površinskim djelovanjem koji se koristi na:
a) vinovoj lozi (vinske sorte), za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) u koncentraciji od
0,3%, odnosno u količini od 1,8-3,0 L/ha uz korištenje 600-1000 L/ha vode. Sredstvo se
koristi preventivno, u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti, od faze
trećeg lista do dozrijevanja bobica (BBCH 13 – 89). Sredstvo se na vinskim sortama vinove
loze smije koristiti najread more tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana
između primjena;
b) vinovoj lozi (stolne sorte), za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) u koncentracij i od
0,25%, odnosno u količini od 1,5-3,0 L/ha uz korištenje 600 – 1200 L/ha vode. Sredstvo se
koristi preventivno, u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti, od faze
trećeg lista do dozrijevanja bobica (BBCH 13-89). Sredstvo se na stolnim sortama vinove
loze smije koristiti najread more tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana
između primjena;
c) maslini, za suzbijanje paunovog oka (Spilocaea oleaginea) u koncentraciji od 0,3 %, odnosno u
količini od 2,4 – 3,0 L/ha uz korištenje 800-1000 L/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno,
u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti, tijekom proljetnog i jesenskozimskog
razdoblja, od razvoja listova do poslije berbe (BBCH 10 – 89). Sredstvo se na
maslini smije koristiti najread more tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana
između primjena.
d) naranči i grejpu, za suzbijanje gumoze i truleži plodova (Phytophthora parasitica) u
koncentraciji od 0,1%, odnosno u količini od 1,0 – 3,0 L/ha uz korištenje 1000 – 3000 L/ha
vode. Sredstvo se koristi preventivno, u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja
bolesti, u jesenskom i zimskom razdoblju. Sredstvo se na agrumima smije koristiti najread more
jednom tijekom vegetacije;
e) jabuci i krušci, za suzbijanje krastavosti (Venturia inaequalis, V. pyrina) i raka (Nectria
galligena) u koncentraciji od 0,25 – 0,3%, odnosno u količini od 2,0-3,0 L/ha uz korištenje
800 – 1000 L/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno, u jesenskom i zimskom razdoblju,
od promjene boje lista do početka kretanja vegetacije (BBCH 92 – 00). Sredstvo se na
jabuci i krušci smije koristiti najread more tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 14
dana između primjena;
f) breskvi, nektarini i marelici, za suzbijanje kovrčavosti (Taphrina deformans) u koncentraciji od
0,25 – 0,3% , odnosno u količini od 2,0-3,0 L/ha uz korištenje 800-1000 L/ha vode. Sredstvo
se koristi preventivno, u jesenskom i zimskom razdoblju, od promjene boje lista do početka
kretanja vegetacije (BBCH 92 – 00). Sredstvo se na breskvi, nektarini i marelici smije
koristiti najread more tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 14 dana između
primjena.
g) rajčici i patlidžanu za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) u koncentraciji od 0,25-
0,3%, odnosno u količini od 1,5-3,0 L/ha uz korištenje 600-1000 L/ha vode. Sredstvo se
koristi preventivno, u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo se
na industrijskoj rajčici smije koristiti najread more tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak
od 10 dana između primjena;
h) krumpiru na otvorenom prostoru, za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) u
koncentraciji od 0,25-0,3%, odnosno u količini od 1,5-2,4 L/ha uz korištenje 600-800 L/ha
vode. Sredstvo se koristi preventivno, u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja
bolesti. Sredstvo se na krumpiru smije koristiti najread more tri puta tijekom vegetacije, uz
minimalni razmak od 10 dana između primjena;
I) salati za suzbijanje plamenjače (Bremia lactucae) u koncentraciji od 0,25-0,3%, odnosno u
količini od 1,25-2,4 L/ha uz korištenje 500-800 L/ha vode. Sredstvo se koristi preventivno, u
razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo se na salati smije koristiti
najread more tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 10 dana između primjena;
j) cvijeću i ukrasnom bilju za suzbijanje plamenjača, lisnih pjegavosti i hrđa u koncentraciji od
0,25-0,3%, odnosno u količini od 1,25-3,0 L/ha uz korištenje 500-1000 L/ha vode. Sredstvo
se koristi preventivno, u razdobljima kada postoji rizik od zaraze i razvoja bolesti. Sredstvo
se na cvijeću i ukrasnom bilju smije koristiti najread more tri puta tijekom vegetacije, uz minimalni
razmak od 10 dana između primjena.
Karenca:
15 dana za maslinu, vinovu lozu (vinske i stolne sorte), naranču, grejp, salatu na otvorenom, salatu
u zaštićenom prostoru i krumpir na otvorenom prostoru;
10 dana za industrijsku rajčicu na otvorenom prostoru;
3 dana za konzumnu rajčicu na otvorenom prostoru, konzumnu rajčicu u zaštićenom prostoru,
patlidžan na otvorenom prostoru i patlidžan u zaštićenom prostoru;
Osigurana je vremenom primjene u jabuci, krušci, marelici, breskvi i nektarini;
Nije primjenjiva u cvijeću i ukrasnom bilju;
Radna zabrana: 10 dana za vinovu lozu, 2 dana za voćnjake.
Mehanizam djelovanja: Sredstvo CUPRA je fungicid na osnovi bakra. Bakarni fungicidi vrlo su
širokog spektra i djeluju na velik broj fitopatogenih gljiva i bakterija. U kontaktu s rnikroorganizmima
(gljivama i bakterijama) i spojevima na površini biljnih organa, iz bakarnog oksiklorida oslobađaju se
ioni bakra. Bakar ulazi u stanice gljiva i bakterija, gdje djeluje na read more metaboličkih procesa i
uzrokuje denaturaciju staničnih proteina. Bakreni oksiklorid djeluje preventivno.
Pakiranje: 1 l, 5 l