Principi ekološke proizvodnje bilja

1. ZATVORENI SUSTAV
Ekološki poljoprivrednici nastoje, koliko je to moguće urediti zatvoreni sustav. Vanjski inputi su minimalni kao i izlazi otpada, tako da je recikliranje važno i gnojivo od stoke je resurs, odnosno nusproizvod.

2. STRUKTURA I KVALITETA TLA
Tlo je jedan od najvažnijih resursa. Ekološki poljoprivrednici nastoje održati dugoročnu plodnost tla. Biološki aktivno tlo će brže razgraditi organsku tvar, pa se potiču bakterije, gljivice i drugi živi organizmi koji pospješuju biološku aktivnost u tlu. Kada organizmi u tlu razgrađuju organsku tvar, hranjive tvari neophodne za rast biljaka recikliraju se natrag u tlo kako bi se 'hranio' sljedeći usjev.
Poljoprivrednici također moraju štititi strukturu tla. Da bi zrak, voda i hranjive tvari bile dostupne biljkama iz tla vrlo je važno da tlo ne bude zbijeno stokom na tlu u vlažnom zimskom vremenu ili velikim poljoprivrednim strojevima na mokrom tlu.

3. SMANJENJE ZAGAĐENJA I UPOTREBE FOSILNIH GNOJIVA
Prioritet je smanjenje zagađivanja poljoprivrednog gospodarstva ali i šireg područja. Osim upravljanja otpadom i dobre poljoprivredne prakse, korištenje fosilnih goriva u proizvodnji hrane je apsolutno minimalno. Spaljivanje fosilnih goriva za oslobađanje energije oslobađa plinove koji doprinose globalnim klimatskim promjenama i vađenje fosilnih goriva može uzrokovati uništavanje okoliša.
Za proizvodnju jedne tone umjetnog gnojiva potrebno je između 4 i 6 tona sirove nafte. Ekološki poljoprivrednici ga ne koriste.
Stajsko gnojivo koje proizvodi stočarstvo može biti vrlo zagađujuće, tako da ga organski poljoprivrednici koriste kao prirodno gnojivo na travnjačkim poljima, ali samo u proljeće ili ljeto jer će se brzo razgraditi i pomoći biljkama da rastu.
Ekološki proizvođači također pokušavaju lokalno prodavati proizvode kako bi smanjili „putovanje hrane“ i time smanjili onečišćenje.

4. KVALITETA HRANE
Ekološka hrana, ako se proizvodi i prodaje lokalno, vrlo je svježa kada se konzumira, pa je kvaliteta visoka. „Svježi“ proizvodi u supermarketima često se uvoze ili putuju na velike udaljenosti i stoga nema sezonsku kvalitetu i svježinu. Ekološka proizvodnja nastoji u velikoj mjeri isključiti sintetičke pesticide.

5. PRIMJENA ODGOVARAJUĆE TEHNOLOGIJE
GMO nije dozvoljen u ekološkoj proizvodnji. U novije vrijeme sve više se uvodi moderna tehnologija u poljoprivrednu proizvodnju, pa tako i u ekološku proizvodnju.

6. SIGURNOST ŽIVOTINJA
Ekološki standardi su vrlo strogi. Ekološka stoka mora imati pristup hrani i vodi, s ispašom na otvorenom gdje god je to moguće. Zimi moraju imati dovoljno prostora u poljima i unutra. Ti visoki standardi dobrobiti obično sprječavaju bolest i stres organske stoke. Ekološkim poljoprivrednicima zabranjeno je rutinsko korištenje veterinarskih lijekova, ali ako se životinja razboli, lijekovi se mogu koristiti nakon odobrenja. Zdravlje i dobrobit životinja su prioritet.

Bugarova 16, 10250 Lučko, Hrvatska
Pon-Pet: 8:00-16:00

Naše novosti

Pretplatite se za newsletter.