/
404 Views0

Sušenje cvjetova

Sušenje cvjetova je posljedica nepovoljnih agroklimatskih uvjeta, te metaboličkih procesa koji uzrokuju smanjeno oprašivanje i formiranje sitnih bobica. Budući da je svaki cvijet odgovoran za bobicu, grozd na kraju biva labav i slabašan što kasnije uzrokuje osipanje bobica. Ta pojava javlja se tijekom cvatnje pod utjecajem jakih vjetrova i obilnih kiša, oblačnog vremena te neuobičajno visokih i niskih temperatura. Sušenje cvjetova se može pojaviti kod bilo koje sorte, no neke određene sorte imaju i veću sklonost kao što su Grenache, Malbec, Merlot, i muškat Ottonel.Kod nas zapaženo je i na sortama Malvazija, Žlahtina i Chardonnay.
Sušenje cvjetova još se pojavljuje i pod francuskim terminom “coulure”.

Uzroci sušenja cvjetova mogu biti različitog podrijetla:
Anatomski: sorte grožđa čiji organi cvijeta su nepravilne konstitucije
Fiziološki: loša ishranjenost vinove loze
Klima: utjecaj hladnoće i vlage
Patološki: virusi, mikoplazme.

ZAŠTITA
Opadanje cvjetova/bobica možemo spriječiti :
– pažljivim odabirom podloge i korištenjem zdravog sadnog materijala
– izborom položaja vinograda
– ampelotehnikom- dužinom reza
– pravilnom uravnoteženom gnojidbom mikroelementima (Liebigov zakon minimuma)
– uslijed blage zime te ranijeg kretanje vegetacije može doći do opadanja cvjetova zbog nakupljanja šećera u cvatovima

Uslijed takvih pojava preporuča se tretiranje FitoVital-om (mineralnim NPK gnojivom sa dodatkom magnezija i drugih mikroelemenata) u dozi od 2,00-3,00 lit/ha.

Leave Comment: